Veldexcursie DiMn 10 september 2023

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 12:00

Op 10 september jl. heeft het bestuur van DiMn een mooie veldexcursie georganiseerd. Alle leden, donateurs en adviseurs waren hiervoor uitgenodigd. Speciale genodigden waren Maurits von Martels als gedeputeerde van landbouw en natuur van de provincie Overijssel, Wilco Pasman van de gemeente Hof van Twente en Ron Blom van Staatsbosbeheer. Om 13:00 uur was iedereen aanwezig bij de veldschuur voor een kop koffie en iets lekkers. De voorzitter vertelde over Duurzaam initiatief Markelo noord en wat ons zoal bezig houdt.

Het bestuur had een mooie fietsroute uitgezet door ons gebied, waarbij drie locaties extra aandacht kregen. Als eerste stonden we stil bij het weidevogelgebied in de Hocht dat afgelopen jaar is gerealiseerd. Er werd uitleg gegeven over het ontstaan, plas dras, predatiebeheer en een aangelegde dam voor het bufferen van water.

Vervolgens fietsten we door de mooie Achterhoek richting zandwinning de Domelaar. Hier werd een interessante uitleg gegeven over het ontstaan, de omvang en de grote getalen ganzen die daar huizen en in de omgeving voor veel schade zorgen. Ook werd er gediscussieerd over de impact van de Domelaar, met name het onttrekken van water uit de omgeving en de gevolgen daarvan in ons gebied.

De fietstocht ging verder naar de derde locatie, het N2000 gebied de Borkeld. Na dat we een stuk door het mooie gebied gefietst hadden, stonden we halverwege stil en kregen uitleg over het gebied. Ron Blom van Staatsbosbeheer vertelde wat er de afgelopen periode gebeurd is en wat er nog komen gaat. Over en weer werden vragen gesteld, gediscussieerd en begrip voor elkaar getoond.

Aan het einde van de fietstocht bij de veldschuur aangekomen sprak Maurits von Martels van de provincie over de huidige problematiek en gaf ons samen met zijn vrouw nog enige uitleg en zij toonden inzet voor ons gebied. Daarna hebben we nog genoten van bijzondere kookkunsten en een gezellig samen zijn.

Al met al was het een zeer geslaagde dag.  Voor meer foto's van deze dag en van onze andere activiteiten klik hier !!!