Faunadrone in werking

Gepubliceerd op 15 april 2024 om 12:00

Maandagmorgen 15 april 2024, direct na zonsopgang, verzamelen wij ons bij Gerjan Hoevink aan de Rijssenseweg te Markelo. Op het weiland aan de andere kant van de Rijssenseweg gaan een tweetal mensen van de Stichting Weidevogels Hof van Twente, Dinand Weenk (Drone piloot) en Frans Kessels (Vogelaar), kijken of er met behulp van de faunadrone een nest te vinden is van de Wulpen die daar, ook die morgen, rondvliegen. Ondergetekende mocht ook even meekijken.

De drone piloot had al van tevoren het te controleren gebied ingebracht zodat direct met de vlucht kon worden begonnen. Na het opstijgen naar een hoogte van ca 30 meter zoekt de drone het eind van het gebied en vliegt dan heen en weer met telkens ca. 10 meter er tussen. Op het scherm is een cirkeltje zien dat de bodemtemperatuur van ca. 3C aangeeft. Zodra er iets gedetecteerd wordt wat warmer is, wordt het cirkeltje rood en stuurt de piloot de drone boven die plek en wisselt de camera van infrarood naar normaal kleur en zoomt in.

Helaas werden er alleen diverse hazen ontdekt en was er geen wulpennest te zien. Mogelijk dat de wulpen nog niet broeden. Men gaat het daarom over een paar dagen nog eens proberen. Hopelijk is de boer zo vriendelijk nog even te wachten met het gras te maaien.